sumaklı soğan dolması



Bugün sakin ve güzel bir tatil günüydü benim için.kahvaltı ,gazete ,bulmaca derken,yemek yapmaya gelince yine yöresel takılayım da ev ahalisi(eşim) sevinsin dedim.Sumaklı soğan dolmasını ilk defa yengemden tattım.Çok güzel yapar ,yani asıl ustası o bence ,ama daha blogunu daha yeni açtı,inşallah ilerleyen zamanlarda bir de asıl ustasından bakarız tarife. şimdi yamaktan tarife geçeliim.

malzemeler

6 adet iri ve tombul soğan

1,5 bardak pirinç

1 yemek kaşığı domates salçası

yarım y.kaşığı biber salçası

1 demet maydanoz

2 domates

sıvıyağ

tuz karabiber pulbiber

kekik

sumak

5 tane soğanı soyup tencereye alıyoruz,üzerine su ekleyip haşlıyoruz.İçi için 1 soğaı,maydanozu ve domatesi(kabuklarını soyup) doğruyoruz.Pirinci yıkayıp süzüyoruz.Tencereye sıvıyağ alıp soğanı kavuruyoruz. Salça ve daha sonra pirinci de ilave edip kavuruyoruz domatesi ve baharatlarını ekleyip yarım çay bardağı sıcak su ekleyip ,suyunu çektiriyoruz.Ocaktan alıp maydanoz ekleyip güzelce karıştırıyoruz.

Diğer tarafta hafifçe haşlanan soğanları alıp bıçakla uzunlamasına bir tarafını yarıyoruz.Tüm katlarını tek tek açıp çıkartıyoruz.Bir soğandan yaklaşık 5-6 dolma çıkıyor.İçlerini doldurup sarıyoruz.Tencereye dizip üzerine porselen tabak kapatıyoruz, sumaklı suyunu ekleyip pişiriyoruz.Suyu kaynamaya başlayınca altını kısarsak daha iyi pişer.Yanına, Mardinde meyir ,Urfada lebeni ismiyle duyduğum soğuk içilen çorbamız tavsiye edilir.
afiyet olsun


1 yorum:

Unknown dedi ki...

Bayılırım soğana..Özellikle kebapçıya gittiğimde soğan kebabı hazırlatırım..Ellerine sağlık..Harika bir yemek olmuş...En kısa zamanda yapıcam..
SEVGİLERİMLE:)