Senin için Lahana Sarması


Canım arkadaşım, dostum telefonun diğer ucunda.
-Neyapıyorsun arkadaşım
-İyiyim,lahana sarıyorum
-Ne güzel,hadi çabuk yayınla da göreyim.belki ben de yaparım.
...............
Ah keşke burda olsan da senin için de sarsam.neler yapmazdıkki ozaman,geçmişten dem vurur gelecekte bulurduk kendimizi,komşuculuk oynar,yemekler yapardık beraber;melemen yapar, sarma sarar ve yaralarımızı da saradık böylece.
(bu arada hiçkimse senin kadar güzel melemen yapmıyor bence).
Blogunu açınca bir sıcaklık hissediyorum diyorsun ya.ben de sana diyorumki senin de blogun olsa da, beni de o sıcaklıktan mahrum bırakmasan.Seni çok özlüyorum canım arkadaşım.

Artık tarife geçelim bakalım.
malzemeler
Orta boy lahana
200 gr kıyma
1 bardak yıkanmış pirinç
tuz,karabiber,kekik,sumak
yarım demet maydanoz
1 orta boy domates
2 baş soğan
sıvı yağ
2 tatlı kaşığı salça

üzerine sos için
yoğurt
3 diş sarmısak
pulbiber
nane
tereyağ

Öncelikle lahananın gövde kısmını bıçakla çıkartıp, yapraklarını ayırıp bir tencereye alın.Üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyip 2-3 dk.haşlayın.çok haşlanırsa yapraklar çok yumuşar ve dağılır.oyüzden sarabilecek yumuşaklığa ulaşınca sudan çıkarıp soğumaya bırakın.
Bu arada sarmanın içini hazırlamaya başlıyoruz.
Yıkanan pirinçlere,kıymayı,tuzu,karabiberi,sumağı,incecik doğranmış maydanozları ve soğanları,rendelenmiş domatesi ve salçayı ekleyip iyice harmanlayın.
Yapraklarımız artık soğuduyunca damarlarından ayırdığımız avuç büyüklüğündeki yapraklara tatlı kaşığı harcı koyup güzelce rulo yapın.Yaprakların damarlı kısımlarını tencerenin dibine yerleştirelim ki sarmalar yapışmasın..Sarmalarımızı tencereye sıraladıktan sonra,üzerine 1 bardak sıcak suda ezdiğimiz salçayı ve 1 cay bardağı sıvıyağı gezdirelim ve sarmalarla aynı hizaya gelecek şekilde sıcak su eklemeye devam edin..bütün işlemler bittikten sonra sarmaların üstüne bir tabak koyun ,yoksa güzelim sarmalar bir bir yukarı çıkıp bozulabilirler..Orta ısılı ateşte pişmeye bırakın.kaynamaya başlayınca kısık ateşe alıp kendi halinde pişmesini bekleyin.

Yemeği ocaktan aldıktan sonra sarmısaklı yoğurt ve üzerinede kavrulmuş baharatlarla servis yapın.Afiyet olsun

7 yorum:

makhina dedi ki...

günaydın canım lahana sarması nefis sunum ayrı bir nefis ellerine sağlık,hayırlı günler dilerim

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
dostluk ne güzel bir şey. Sarmayı yaparken bile onu anmak, geçmişi yaşamak.Onun seninle olduğunu hissetmek. Yakında olup uzak olacağınıza ,sizin gibi uzakta olup yakın olmayı tercih ederim.
Ellerine sağlık. Yoğurtta yanına nasıl yakışır.
Sevgiyle kal.

Adsız dedi ki...

Sevgili Nihan Kardeşim. Bende şeker tadında bir sayfadayım şimdi..:)) Güzel yorumun için teşekkür ederim. Ama hiç abartma canım beni. Ben de bildiğin normal yurdum kadınıyım işte. Herzaman sayfama beklerim. Herzaman yardıma hazırım canım.. Sevgilerim le.. Ama birşey söyleyeceğim. Şu sayfa başındaki bannerine bayılıyorum. Resim kaynağın ne sorabilirmiyim. Kadın bir harika duruyor. belli olmaz çalabilirim de:))))

nazardeğmesin07 dedi ki...

iyi akşamlar canım bende arkadaşın sayesinde bir tencere sardım çok güzel ellerine sağlık afiyetle

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Ellerine sağlık canım

bende annem yaptığında tadına bakmak için yerdim ama evlendiğimden beri ilk kez lahana aldım dün inş. bu hafta içinde bende sarıcam:)
inş. en kısa zamanda sende bursaya gider sevdiklerine kavuşursun
bayramda gidebilecekmisiniz?

dantel81 dedi ki...

canım nefis olmuş ellerine sağlık bayılırım ben lahana sarmasına

dünden bugüne dedi ki...

ellerine sağlık ..lahana sarması süper görünüyor..afiyet olsun size