Hatay'dan yöresel lezzetler-humus ve tuzlu yoğurt

Malzemeler
3 Su Bardağı Haşlanmış Nohut

1 Su Bardağı Tahin
3 Adet Limonun Suyu
4-5 Diş Sarımsak
1 Çay kaşığı tuz
3 yemek kaşığı Zeytinyağı1

TAtlı kaşığı toz biber
1 Tatlı kaşığı Pul Biber

yarım su bardağı su
1çay kaşığı Kimyon
Yapılışı:
Ağızda dağılır hale gelinceye kadar haşlanmış olan Nohutları avucunuz içerisinde birbirine sürterek (veya tek tek ayıklayarak) kabuklarını ayıklayalım. Robot ile veya elimizle püre haline gelinceye kadar ezelim. Limon suyu, ezilmiş dövülerek macun haline getirdiğimiz sarımsaklar, tahin, tuz ve kimyonu ilave ederek karıştırmaya - ezmeye devam edelim. Düz veya kayık bir servis tabağına alarak üzerini düzeltelim.
Küçük bir kapta (ben cezve kullanıyorum) zeytinyağını ısıtalım ve üzerine pul biber ,nane, kekik ile toz biberi ilave edelim(1 dakika ) Ve humusun üzerine gezdirelim.
afiyet olsun

not:açık söylemek gerekirse benim damak zevkime hitabetmiyor (hatay'lılar kızmasın damak tadı işte) ama denemek istedim.belki denemek isteyen olur. amaaa tuzlu yoğurda bayılırım.kahvaltılar da süper oluyor.


tuzlu yoğurt

Ben kendim yapmıyorum.hazır alıyorum.merak edenler için tarifini netten aldım
malzemeler:-10 kg keçi sütü-1/2kg taze yoğurt-2 yemek kaşığı tuzyapılışı: Süt kaynatılıp ılıtılırel dayanacak sıcaklığa gelince içine yoğurt katılıp karıştırlır. Ağzı kapatılıp üstü örtülür. Mayalanınca geniş bir kaba alınıp biraz karıştırılarak harlı ateşe konulur. Bu büyük tahta kaşıkla dibi tutturulmadan devamlı karıştırılır tuzu konur göz göz olup patlamaya başlayınca bir tabağa biraz alınarak kıvamı kontrol edilir. Süzme yoğurt koyuluğuna gelince ocaktan indirilip başka bir kaba alınır. (Sulanmaması için sıcakken içine kesinlikle kaşık batırılmamalıdır) Soğumaya bırakılır iyice soğuduktan sonra kavanozlara konularak ağzı zeytinyağlı bir tülbentle kapatılıp kapağı yerleştirilir. Ardından da kahvaltıda yemek için tuzlu yoğurtun üzerine kırmızı biber serpiştirilir ve zeytinyağı konulur yada sevdiğiniz baharatlarla kavrulur. afiyet olsun.


8 yorum:

nurdan dedi ki...

işte beklediğim lezzetler harika olmuşlar canım kardeşim ellerine sağlık..akşam daha geniş inceleyeceğim şimdi okula gidiyorum, güzel bir hafta di,lerim canımın içi çok öptüm...

bulbulun yeri dedi ki...

Canım,
humusun çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık.
Sevgiyle kal.

makhina hobi dedi ki...

selamlar canım ellerine sağlık humus güzel görünüyor ben seviyorum ama biraz ağır geliyor :)tuzlu yoğurdu ilk kez duydum her yörenin değişik lezzetleri var,eminim güzeldir.hayırlı bereketli haftalar dilerim

Lezzet Gemisi dedi ki...

MERHABA NİHANCIM. ÖNCELİKLE ZİYARETİN VE GÜZEL YORUMUN İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. HUMUSU ÇOK SEVERİM. AMA KENDİM HİÇ YAPMADIM. ELİNE SAĞLIK CANIM. NEFİS GÖRÜNÜYOR. İYİ HAFTALAR, SEVGİLER...

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Antakya mutfağı suriye mutfağı birbirine çok benziyor.Ellerine sağlık
iki tarifte harika görünyor.
Antakyanın sarmiçi sini yaptınmı oda harikaa

sevgiyle kal

kalinka dedi ki...

iyi akşamlar arkadaşım ellerine sağlık çok güzel görünüyor eminim ki lezzeti de güzeldir.benim alt kat komşum da hataylı çok güzel yemekler yapar senden iyi olmasın kısırını çok severim.bide bayramlarda ikram edilen kurabiye türü bir şey var adını unuttum şimdi onun az ölçüyle yapılanın tarifini verebilirmisin onlar baya bol malzemeden veriyorlar tarifi bende tuturamam diye yapamıyorum ha unutmadan güzel sözlerin için ayrıca teşekkür ederim acele yazdım canım benim oğlan uyandı ineyi sağma vakti geldi he he :).hadi kaçtım ben.

Gönlümden Gecenler dedi ki...

CNM. ELLERINE SAGLIK HUMUSU BENDE COK SEVERIM VE HATAYLI ARKADASIM SAOLSUN SENIN KADAR GUZEL YAPAR ELLERINE SAGLIK TEKRAR SEVGILER

yasaminkiyisindan dedi ki...

günaydın canım..çok güzel görünüyor eline sağlık..ben nohutlA değilde patatesle yapıyorum..fena olmuyor.sevgiler