ev ekonomisi


Her yıl, geçen yıla göre ne çok şey öğrendiğim diye düşünmüşsünüzdür.Hele de bir evden ve özellikle bir mutfaktan sorumlu olmaya başladıktan sonra bunu daha çok hissediyorum.Önce anne desteğinin verdiği rahatlık vardı tabi.Lafı fazla uzatmadan konuya geçeyim.bugün mutfakta geridönüşüm uygulamalarımdan bir iki tanesini sizlerle paylaşmak istiyorum.Öncelikle bu bilgileri kendilerinden öğrendiğim arkadaşım Dilek ve yengeme çok teşekkürederim.işte paylaşmanın güzelliği.
Önce sevgili Dilek'in blogundan aldığım lor(çökelek) tarifi.Beni , birazını kullanıp kalanını dolapta unutup çürüttüğüm içim acıyarak çöpe atmakttığım sütlerden kurtardı.Bozulmaya yüz tutmuş sütü değerlendirmenin en güzel yolu.
1 litleden 1 bardak az süt için 4 kaşık yoğurt ekleyip kaynatmaya başlayın.kaynayan süt kopuyor .sütü temiz bir tülbentten geçirin.Süzülen suyu(peynir altı suyu)da arkadaşımın tarifine göre kek ve bazı hamur işlerinde kullanın.Tülbentte süzülmüş olan çökeleğe tuz ilave edip kahvaltıda, hamur işlerinde kullanabilirsiniz.
Gelelim diğer tarife,ev yapımı galeta unu
Yengemden öğrendim ve çok faydalandım.artık bayat ekmekleri ne yapıcam diye kara kara düşünmüyorum.
Bayat ekmeklerinizi parçalayıp 4-5 saat açıkta kurmasını bekleyin sonra bir tepsiye alıp fırında üzerleri kızarmaya başlayınca çıkarın.Ufalayıp ,evde kullandığınız ufak delikli süzgeçten geçirin.Süzgeçten geçen kırıntılarla hem doğal hem de harika bir galata unu elde ediyorsunuz.Buzlukta istediğiniz kadar bozulmadan saklayabilirsiniz. sağlıcakla kalın........

9 yorum:

burcunokta dedi ki...

çökelegi çok severim, ben ekşiyen yoğurtlarıda kaynatıp çökelek yapıyorum ziyan olmaktan kurtuluyor, canım ellerine saglık.mutlu ve huzurlu günler diliyorum.sevgiler.

Pembe Tatlar dedi ki...

Sütü hiç peynir yapmadım ama eklemklerimi hep kurutarak köftelerde kullanıyorum...
Bilgin için tşkrle canım:)

hanife dedi ki...

ne güzel anlatmışın paylaşımın için teşekkürler

kubra zeynep kara dedi ki...

böyle ev ekonomisine katkıda bulunacak bilgileri hep not ediyorum.
çok güzel bir paylaşımdı.
ellerine sağlık:)

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
işte bu küçücük püf noktaları, hem ekonomimiz için, hem de mutfakta bir çok şeyi yeniden değerlendirmek adına çok güzel bir şey. Paylaşımın için teşekkürler.
Sevgiyle kal.

sümeyye dedi ki...

çok güzel fikirler bence de.özelliklede çok süt israf ettim bundan önce keşke daa önce görseydim.teşekkürler canım gerçekten çok faydali bir paylaşım oldu.

cimcime dedi ki...

Güzel blogunuza, maydanoz blog topluluğu arasında tanıtımı için bir sayfa ayırdım, selamlar.

zeynebinsofrası dedi ki...

çok güzel bir fikir.bende bayat ekmekleri robottan geçiriyorum un haline gelinceye kadar.buzluğa atıp istediğim zaman çıkarıp kullanıyorum.

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Nihancığım
epey olmuş sayfana uğramayalı:(( ne güzel şeyler paylaşmışsın

daha yolun başındayız öğreneceğimiz çokşey var

Evimizin bereketi için israf etmemeliyiz hiç birşeyi

sevgiler